Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2023 yılının 11 Ekim tarihinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve diğer siyasi parti üyelerinin katılımıyla Sırrı Süreyya Önder’i anma programı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde hayata veda eden Önder, uzun yıllar boyunca toplumsal adalet ve barış mücadelesi ile biliniyordu. Anma programında konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin terörsüz bir geleceğe ulaşmasında Önder’in önemli katkıları olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, bu süreçte sanatı ve siyaseti birleştirerek, toplumda barış ve uzlaşmaya yönelik birçok adım atıldığını ifade etti.
Numan Kurtulmuş, konuşmasında Sırrı Süreyya Önder’in bıraktığı mirasa dikkat çekerek, "Sırrı Süreyya Önder, terörle mücadele ve toplumsal barış konularında aktardığı düşüncelerle, Türkiye'nin daha huzurlu bir ülke olması için önemli adımlar atmıştır" dedi. Kurtulmuş, Türkiye’nin terörizmin neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunları aşma çabalarını desteklemenin hayati önem taşıdığını belirtti. Bunun yanı sıra, halkın biri diğerine düşman edilecek bir perspektif ile değil, kardeşlik ve hoşgörü ile yaklaşması gerektiğine de vurgu yaptı. "Gerçek anlaşmanın, birbirine saygı da gösteren bir diyalog ile mümkün olacağına inanıyoruz," diye ekledi.
Sırrı Süreyya Önder anma programında bir araya gelen siyasi parti temsilcileri, farklı görüşlere sahip olsalar da ortak hedeflerin peşinde olduklarının altını çizdiler. Anmada çeşitli risaletlerde bulunan isimler, Türkiye’nin içinde bulunduğu zorluklar karşısında birlik ve beraberlik ruhunun önemini vurguladılar. Özellikle Kurtulmuş'un konuşmasında, "Bizler, terörün, ayrımcılığın ve nefretin olduğu bir geleceği değil, birlikte yaşama azmi gösteren ve huzuru sağlayan bir ülke olmayı hedefliyoruz," dedi. Bu bağlamda, Sırrı Süreyya Önder’in mirasının da, adalet ve hoşgörü üzerine kurulması gereken bir toplumun inşası için ilham verici olduğunu da sözlerine ekledi.
Önder'in anmasına katılım gösteren siyasi figürlerden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, "Birlikte daha güçlü olduğumuz gerçeği Sırrı Süreyya Önder’in yaşamı ile pekişmiştir. Onun mücadelesi, barış ve kardeşliğin simgesi olmuştur," şeklinde konuşarak, Önder’in yaşamının toplumda yarattığı etkiyi ve onun mirasının devam ettirilmesi gerektiği mesajını verdi. Anmada ayrıca, sanatçılar ve akademisyenler de yer aldı. Her biri kendi perspektifinden Sırrı Süreyya Önder’in barış ve adalet arayışındaki katkılarından bahsetti.
Sırrı Süreyya Önder’in hayatı boyunca desteklediği toplumsal projeler ve sanatsal faaliyetler, Türkiye'nin barışa giden yolunda önemli duraklar oldu. Kurtulmuş, “Sırrı Süreyya Önder, farklı görüşlere sahip insanları bir araya getirmenin ve toplumu sarmalayan önyargıları yıkmanın örneklerini sergilemiştir. Onun etkisi, bizleri her zamankinden daha fazla birleştiriyor,” dedi. Anma programı, Önder’in yaşamı üzerine bir belgeselin gösterimi ve katılımcıların ona duydukları saygıyı ifade eden kısa konuşmalarla devam etti.
Ülkemizdeki siyasi kutuplaşma başta olmak üzere birçok sorunun kaynağında yatan şiddet ve nefret söylemiyle mücadelede Önder’in felsefesi ve idealleri, toplumda yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Bu bağlamda gerçekleştirilen anma töreni, sadece bir veda değil, aynı zamanda tüm Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğine dair güçlü bir çağrıyı da simgeliyor.
Sırrı Süreyya Önder’in anılması ve onun hayatının üzerinden çıkan toplumsal mesajların günümüzdeki önemine işaret eden TBMM, bu tür etkinlikleri daha sık bir araya getirerek, toplumsal barışın sağlanması yönünde önemli bir adım atmış durumdadır. Anma programının sonunda, katılımcılar, ortak bir mesajla, "Terörsüz bir Türkiye için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız," diyerek, Sırrı Süreyya Önder'in anılarına sahip çıkacaklarının altını çizdiler.